031 - 704 38 00
Intervju

7 snabba med Elgiganten Marketplace

Robin Lundberg. 13 oktober 2020, kl 14.10

Elgiganten är butikskedjan som ligger top of mind hos varje svensk som funderar på allt från ny TV till kylskåp. Men något som kanske inte är lika välkänt är att Elgiganten är en marknadsplats där externa handlare kan sälja sina produkter och ta del av deras räckvidd med kunder över hela Norden. Vi ställde några frågor till Li Persson, Communication Manager på Elgiganten om fördelarna med att sälja sina produkter hos Elgiganten Marketplace och hur ansökningsprocessen går till.

Vad är Elgiganten Marketplace?

För våra Partners är Elgiganten marketplace en enkel och effektiv kanal för att öka sin försäljning genom att nå miljontals nya konsumenter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. För oss är det ett sätt att erbjuda våra kunder ett ännu bättre och bredare sortiment.

Hur gör man för att komma igång som säljare hos er?

Vi värderar alla ansökningar som kommer in på marketplace@giganten.se baserat på produkter, varumärken, prissättning och generellt rykte på marknaden. Information som kan vara bra att bifoga är exempelvis vilka produktgrupper man säljer, antal produkter inom varje produktgrupp, länk till en webbsida och vilka länder man har möjlighet att distribuera till.

Kan du enkelt förklara hur försäljningsprocessen fungerar?

Uppladdning av produktinformation görs enklast via integrationen med Sharespine. När produkterna är importerade prissätter vår Partner dem och då publiceras produkten på siten. Produkterna finner kunderna på samma produktlistningssidor som vi säljer våra egna produkter och checkar ut på samma sätt. När en order är lagd får vår Partner informationen direkt in i orderhanteringssystemet via Sharespine och skickar sedan produkten direkt hem till kunden. Eventuella frågor som kunden har om ordern ställer de direkt till vår Partner och de hanterar även eventuella returer och återbetalningar. Om kunden hör av sig till oss så slussar vi kontakten vidare till vår Partner i det fall vår kundtjänst inte kan svara direkt.

Vilken typ av produkter passar hos er?

I utgångspunkt de produktgrupper vi redan säljer är de som funkar bäst. Det är dessa produkter våra kunder känner oss för! Det kan vara bra att veta att vi inte erbjuder våra Partners att konkurrera på exakt samma produkt som vi själva säljer. Dvs, det går bra att sälja en stavmixer men det kan inte vara samma EAN nummer på stavmixern som vi redan säljer.

Kan vem som helst börja sälja på Elgiganten Marketplace?

Det är en inte ”öppen registrering”. Vi försöker hitta Partners som fyller en lucka i det sortiment vi redan har. I tillägg är det givetvis viktigt att jobba tillsammans med företag som har erfarenhet av försäljning- och distribution till konsumenter. Vi prioriterar också Partners som har möjlighet att sälja på fler marknader.

Varför ska man sälja sina produkter på Elgiganten Marketplace?

Vi tror att det är ett enkelt sätt att nå ut till nya kunder i Norden. Vi är marknadsledare inom konsumentelektronik i Norden och vi har väldigt ambitiösa planer för att bli den bästa marknadsplats operatören på sikt. Tillsammans med Sharespine så är det också en kostnadseffektiv kanal för våra Partners.

Har du några tips till de handlare som funderar på att mixa sin försäljning med marknadsplatser?

Var noga med produktinnehållet! Vi ser en enorm skillnad i konvertering på produkter har ett genomarbetat produktinnehåll vs. de produkter som inte har det. Ur det taktiska perspektivet skulle jag på vilket kundsegment de olika marknadsplatserna attraherar