031 - 704 38 00
Intervju

The Garden of Linda Brattlöf

Robin Lundberg. 11 november 2020, kl 14.10

Som de flesta av oss har du säkert drömt om att skapa ditt eget företag. Kanske kom idén i skogen eller hemma i duschen, när du minst anade det. Genast blev du träffad av din egen förträfflighet, som efter några minuters googlande även visade sig vara någon annans briljanta idé. Snabbt kom du ner på jorden igen och även denna gång sveptes du med i tanken av något som inte gick att förverkliga, annat än i ditt eget huvud. Alla har vi varit där, en del av oss oftare än andra. Några av oss lyckas vara unika hela vägen och övertyga både oss själva och andra att den smått omöjliga och just då udda idén faktiskt går att förverkliga.

En av dem är Linda Brattlöf, grundare av Garden Glory. Ja du vet – trädgårdsslangarna som lika gärna kunde hänga i ditt vardagsrum.
En höstdag 2011 börjar drömmen. Ett hus på landet, knappt en halvtimmes bilresa utanför Göteborg. Det är dagen för husvisning, allting känns perfekt. Huset är falurött med vita knutar och stora trädörrar. Omgivningen är idyllisk.

Men något skaver på visningen. Det finns en detalj på fasaden som visar sig vara helt avgörande för köpet och hur livet ska bli framåt; en ful trädgårdsslang som bara hänger där och förstör hela intrycket. Den enkla, briljanta tanken har börjat få fäste och spinna vidare i huvudet på Linda, som så småningom växer sig betydligt större än hela husköpet.

– Jag och min man Jonas var ju där för att titta på huset, men det var då fröet till Garden Glory såddes. Allt på huset var perfekt, men inte trädgårdsslangen. Det var en gammal ful slang som hängde på fasaden som inte passade till det fina huset. Kanske låter det konstigt, men just den lade jag märke till. Jag sa till Jonas att om vi köper huset så är trädgårdsslangen det första som behöver bytas ut.

Jakten på den perfekta slagen hade börjat. Det skulle vara en vit slang, en sån där med matchande fäste och munstycke, allt för att passa detaljerna på det nyinköpta huset. Men letandet visar sig vara svårare än vad Linda föreställt sig. Ingen annan i hela Sverige verkar ens tänkt tanken på att en trädgårdsslang skulle kunna vara snygg, som en inredningspryl för trädgården. Och det är nu idén väcks till liv för att skapa en egen produkt.

– Jag var överallt, i varje butik som kunde tänkas sälja trädgårdsslangar. Men svaren jag fick var: “det finns bara gröna med olika armeringar” och “munstyckena och fästena är från olika leverantörer” och “visst hade varit fint om det funnits samma leverantör för allt, i samma färger, kul tanke”. Då tänkte jag att i Australien och USA som har sommar större delen av året kanske hade den typen av slang som jag letade efter, något enfärgat och helst i vitt. Men jag hittade ingenting.

Cloud Hunter Kit från Garden Glory.
Minns du hur idén kom till?

– I samband med att jag letade runt på nätet så hamnade jag på olika forum där folk sökte efter snyggare trädgårdsslangar, det var alla möjliga frågor om färger och mönster. Där insåg jag att det fanns fler som tänkt samma tanke som jag. Och det var då jag förstod att jag aldrig kommer på en bättre affärsidé. Jag såg helt enkelt en lucka på marknaden och tog den där och då.

Det finns kanske en djupare förklaring till varför Linda startar upp Garden Glory, att hon vågar ta steget och inte bara stannar vid tanken som de flesta av oss andra drömmare. Både morföräldrar och farföräldrar var entreprenörer; Ica-handlare med flera butiker i Småland och underklädes-producenter med fabriker i Finland. Även uppfinningsrikedomen finns på nära håll med pappan som är “uppfinnare” med patent inom VVS.

– Entreprenörskapet finns i familjen men jag har inte blivit matad med det. Min mamma och styvpappa som jag växt upp med hade inte riktigt det tänket men jag har alltid fått med mig att ingenting är omöjligt så länge man kämpar och tror på sig själv. Så någon kombination av det och entreprenörskap i släkten tror jag har bidragit till varför jag blev företagare.

Har det varit mycket motstånd?

– När jag presenterade idén i början så var det många i branschen som lyfte lite på ögonbrynen, framförallt män. Det har varit en del “lilla gumman, det kommer nog aldrig att fungera” och “trädgårdsslangar har alltid sett ut såhär, varför skulle dina slangar vara bättre?”. Just den typen av kommentarer satte igång mig väldigt snabbt. Jag ville visa att det gick att skapa snygga trädgårdsslangar som folk skulle köpa och att det fanimej skulle krävas en kvinna för att lyckas med just det.

Vad är din drivkraft då?

– Det finns en revanschlust inom mig. Min bakgrund, att jag är uppvuxen i Angered utan några större resurser och så där. Jag vill se hur långt jag kan gå med mycket mod och stark vilja. Vill gärna bevisa för mig själv och andra att skinn på näsan och intresset av att lära sig längs resans gång kan ta en långt. Hoppas att jag kan vara en inspirationskälla till andra där ute som har en bra idé i framtiden. Utöver detta så har jag alltid haft en stark tävlingsinstinkt med en inställning om att “enbart det bästa är gott nog…”

– Min inställning till just vårt sortiment och främst slangen är att det går att skapa ett varumärke där kunden köper en känsla och en delaktighet av något större, en livsstil. Detta är anledningen till att vi existerar. Tidigare köptes slangar av män och idag består våra kunder av 70 % kvinnor vilket betyder att vi lyckats attrahera en helt ny målgrupp för trädgårdsslangen. Vi har kunder som berättat att de aldrig hade trott att de skulle ha cravings eller drömma om att köpa en viss trädgårdsslang. Den feedbacken betyder enormt mycket, särskilt när jag ser tillbaka i backspegeln hur allt började. Så lite revansch, lite jävlar anamma och jättemycket mod är min drivkraft. Jag har inget att förlora.

Samma dag som Linda står redo att packa sina första slangar och skicka ut dem till butiker som Svensson i Lammhult går luften ur henne helt. Den leverantör som tillverkat slangarna har lovat för mycket. Slangarna håller inte i kvalitet och går inte att sälja vidare. Allt är katastrof och butikerna väntar på slangar som inte ens finns. Det enda Linda kan göra är att börja om och hitta en ny leverantör för att få ut produkterna i butik.

– Det var mycket tårar och jobbiga känslor under den perioden. Jag kände mig sviken av den leverantör som jag valt och visste inte hur jag skulle lösa det. Men redan efter två veckor stod jag upp igen och packade nya slangar. Senare när jag såg dem i butik så var det givetvis ett lyckorus och jag blir fortfarande väldigt glad när jag besöker butiker eller ser våra produkter hängandes på hus jag passerar.
Men jag tänker hela tiden framåt, på hur vi ska ta nästa steg. Inte på det som varit. Jag vill framåt och emellanåt är det blandade känslor, mycket upp och ner såklart. Vi får så mycket grym feedback från våra kunder och det får mig att vilja köra på ännu hårdare.

Vilka egenskaper har du som ledare & entreprenör?

– Jag skulle nog säga att jag är väldigt tydlig och att jag ger mina medarbetare utrymme. Jag vill ju skapa en organisation där man tänker utanför boxen, men alla vet vart vi skall och vägen dit kan variera. De vägar vi hittar längs resans gång är ofta väldigt spännande, vi är snabbfotade och nytänkande. Målet är tydligt dock.
Jag lever min dröm och har världens roligaste jobb så det finns ingen söndags- eller måndagsångest hos mig och jag vill att mina medarbetare ska ha lika lite ångest över att gå till arbetet som jag själv. Det har synts väldigt tydligt nu under Corona-tider då teamet hellre varit på kontoret än jobbat hemifrån. Vi ger varandra energi.

“Vi har kunder som säger att de aldrig hade trott att de skulle ha cravings och drömma om att köpa en viss trädgårdsslang.”
Diamond Bird Feeder från Garden Glory.
Var har du fått energi och kraft från när det varit jobbigt?

– Jag får mycket stöd från min familj som aldrig tvivlar på något jag gör i företaget (ok, lite sura miner är det ibland när jag jobbar på semestrar osv). Sen har jag fått stöd från vänner och kollegor. Hejarop från kunder och de som följer vår utveckling ger också mycket energi. Det har såklart funnits stunder då jag inte varit på topp, där jag ena dagen känt att jag vill ge bort hela företaget och nästa dag vill köra på och öppna upp ännu en marknad. Men kanske är det hela grejen med att vara entreprenör med toppar och dalar konstant, att det hela tiden går upp och ner. Det finns en viss tjusning med det också..

Det tar bara 6 månader från det att Linda startar Garden Glory tills hon kan leva på intäkterna från sitt bolag. Men allt är inte bara framgång. Resan är blandad med djupa dalar och höga toppar, tvister och en kassa som aldrig riktigt räcker till.

– Jag har gjort flera misstag med Garden Glory, framförallt med att inte ha tydliga avtal på plats. Du står väldigt ensam i ett litet bolag om du har tunga leverantörer och de plötsligt tycker att de har en större kund som är viktigare, vilket försenar dina leveranser, eller om de kommer på att deras maskin inte riktigt funkar som den skall och att de inte kan leverera överhuvudtaget trots accepterad order. Det är oerhört viktigt att ha avtal med leverantörer. Det kanske fortfarande kan bli tvister men det blir svårare för din leverantör att ens försöka att dra sig ur. MEN det största misstaget har varit att inte gå på min magkänsla.

– Det har funnits andra utmaningar också som att få kapitalet att räcka till. Det är den största utmaningen vi haft. Att potentialen är jättestor med mycket förfrågningar och allt det där, det är fantastiskt men kassan räcker aldrig till. Vi har ett momentum i vår tillväxtresa och det är snart dags att ta in kapital som kommer göra det lite lättare att vara strategiska.

Är det därför ni väljer att ta in kapital via Pepins?

– Ja, det är för att kunna växa snabbare och bli ännu mer lönsamma och förse världen med ännu mer snygga trädgårdsslangar. Men egentligen är det skräckblandad förtjusning att behöva ta in kapital och bredda ägandet. Det har fått växa fram hos mig under de senaste 3 åren. Hela den här tanken har jag verkligen behövt bolla med andra som gjort en liknande resa bara för att mogna i mitt beslut och inte göra något förhastat. Jag skulle säkert kunnat ta in kapital tidigare men tvekat och funderat på vad det egentligen innebär, vad man ger sig in i och vilka andra som kommer in som delägare, om jag mister kontrollen, vad händer då?

Var det ett svårt beslut?

– Ja och nej, det har såklart funnits mycket tankar, men där jag landat nu är att det är helt fantastiskt att få in mer muskler, både när det gäller att få in kapital men också människor som ökar kompetensen i företaget. Förutom kapital så kommer det in människor med stort nätverk som gör oss starkare och förbereder oss bättre för framtiden då vi inom en snar framtid vill omsätta 100 miljoner. Vi vill också lansera ett helt nytt segment och göra en liknande impact på ett annat område som vi gjort med Garden Glory . Det är ett segment som är otroligt outforskat, alla kommer förstå när de ser det, men tills dess håller jag det hemligt.

Garden Glory är ensamma i världen när det kommer till designade trädgårdsslangar. Mellan jan-juni 2020 växte försäljningen med 300 % jämfört med samma period 2019 och de länder där försäljningen ökar snabbast är USA, Tyskland och Australien. Idag sker 80 % av all försäljning utanför Sverige och 60 % av den totala e-handeln är till USA där Garden Glory även finns representerad på Amazon med en egen Brand Store. Utöver det har Garden Glory ca 100 viktiga återförsäljare som är utspridda på olika marknader.

Pink Hose från Garden Glory.
Hur hanterar ni försäljningen i e-handeln?

– Integrationer är a och o och helt nödvändigt för oss eftersom det automatiserar delar av vår verksamhet. Hela den här handpåläggningen där en fysisk person plockar över en order från WooCommerce till Fortnox försvinner. Det hade inte funnits ork eller tid att växa inom e-handeln som vi planerar att göra om vi inte hade haft integrationer. De kommande åren ska vi tiodubbla omsättningen från de 8-10 miljoner vi omsätter idag nå till 100 miljoner online. Det gör att vi måste automatisera så mycket som möjligt.

Hur är det att kombinera egen e-handel och återförsäljare?

– Vi är priviligerade med grymma återförsäljare och butiker som själva har ett starkt namn som då givetvis hjälper oss i vårt varumärkesarbete då vi kan förknippas med dem. Det fungerar jättebra och det är ett samspel. Vi har ett nära samarbete med våra återförsäljare och tanken är ju att desto mer vi marknadsför oss desto mer ska vara återförsäljare sälja hos sig. Sen är vi också väldigt selektiva, det är inte meningen att det ska finnas 10 återförsäljare i varje stad som säljer Garden Glory. Vi tackar även nej. Har vi valt att samarbete med en eller två i varje stad så satsar vi på dem och då är de de som ska sälja våra produkter.