031 - 704 38 00
Intervju

Receptet på mixen av webbutik och marknadsplatser.

Robin Lundberg. 29 jan 2020, kl 14.10

Tillsätt riktigt bra produkter och ingredienser som Shopify och Fortnox. Mixa sedan med CDON, Elgiganten och Fyndiq. Smaksätt med e-handelskunskap och mycket driv och servera direkt. Då får du en e-handlare som lyckats ta sina produkter utanför Sverige och blivit nummer 1 bland hälsomedvetna smoothie suckers med varumärken som Magic Bullet och NutriBullet, kända för att mixa det mesta till ren vitaminkraft. Vi tog därför en pratstund med Magnus Lindgren, konsult och samarbetspartner hos e-handlaren Novellia Nordic om hur de tänker kring sin e-handel och specifikt marknadsplatser.

Hur länge har Novellia funnits?

– Novellia Nordic startades 2012 av min kollega Jörgen Hansen som, via positioner hos bl.a. TV-Shop och Thane (Tvins) genom åren marknadsfört lite olika produkter – allt från blenders till produkter för hårstyling med varumärken som Instyler. Sedan ett halvår är jag konsult för Novellia där jag hjälper till med Magic Bullet och NutriBullet som är bolagets huvudfokus. Vi har tidigare arbetat tillsammans på Tvins som genom åren sålt mycket produkter via TV-reklam. Novellia har egentligen bara en anställd. Vi andra två som arbetar för Novellia är konsulter. Vi sitter tillsammans i Klagshamn lite söder om Malmö.

Vad har ni för produkter?

– Novellia säljer blenders som används för att göra nyttiga smoothies och soppor. Vi säljer två olika varumärken för blenders: Magic Bullet och NutriBullet. Magic Bullet har funnits på marknaden ca 15 år och består egentligen bara av en modell. NutriBullet är en uppdaterad version som finns i många modeller med olika funktioner, färger och wattstyrka.

Varför har ni fokuserat på just mixers?

– Vi har alltid velat sälja produkter som vi kan stå för och använder själva. Både NutriBullet och Magic Bullet lever upp till våra egna krav på kvalitet och användarvänlighet. Sen är det klart att den starka hälsotrenden spelar in att det blev just blenders. Det är kul att våra produkter ligger rätt i tiden, helt klart en bonus.

Hur har ni lyckats bli ett självklart val för smoothie-älskare?

– Till och börja med så är NutriBullet och Magic Bullet väldigt bra produkter som många tycker, är väldigt stilrena. Sen försöker vi alltid göra bra videos till alla produkter som visar hur smidiga de är att jobba med. Jag tror att kunderna uppskattar enkelheten och att själva bägaren på mixern även fungerar som en behållare. En annan viktig sak som jag vet att våra kunder uppskattar är att våra blenders har hög wattstyrka vilket gör att de klarar av att mixa morot och andra rotfrukter. Vill man tillaga en varm soppa så har vi även en modell med uppvärmningsfunktion.

“Vi har en egen webbutik men säljer också mycket via marknadsplatser för att även nå utanför Sverige.”

Vilka kanaler säljer ni via idag?

– Vi har en egen webbutik men säljer också mycket via marknadsplatser för att även nå utanför Sverige. Våra produkter säljs idag via CDON och Elgiganten – även till Finland och Danmark. Norge står på tur och inom kort går vi live. Fokus är just på marknadsplatser för att bredda vår försäljning i andra länder.

Varför väljer ni att sälja på marknadsplatser?

– Anledningen är ganska enkel. Vi når fler kunder och även marknader utanför Sverige. Sen är det så att marknadsplatser generellt sett är väldigt duktiga på att driva trafik vilket gör att vi kan exponeras för väldigt många kunder på ganska kort tid som vi annars skulle ha svårt att nå själva. Vi försöker därför välja ut marknadsplatser som är relevanta för våra produkter där vi tror att våra kunder handlar. Det är också viktigt att marknadsplatserna har täckning i de nordiska länderna eftersom vi har nordiskt fokus men även ett bra track record. I dagsläget säljer vi därför på de största marknadsplatserna som CDON, Elgiganten och Fyndiq.

Är planen att expandera på nya marknader via marknadsplatser?

– Ja det kan man säga. Det hjälper oss att ta första klivet in på nya marknader. Just nu håller vi faktiskt på att starta upp i Norge och där kommer vi i första hand inte att satsa på vår egen webshop utan helt och hållet på marknadsplatser. Vi testar oss fram och det är relativt enkelt att lägga upp sina produkter på en marknadsplats. Vi har dessutom integrationer som gör att det mesta sköts helt automatiskt.

Varför väljer ni att sälja på Elgiganten Marketplace?

– Det gör vi för att Elgiganten är duktiga. Vi vet att de driver mycket trafik och kan generera mycket försäljning till oss på olika marknader. Elgiganten är välkänt och ett seriöst företag och det var därför en självklarhet att börja sälja våra produkter hos dem. Vi har fått en del hjälp från Sharespine för att kunna komma igång snabbt med försäljningen hos Elgiganten.

Varför väljer ni att sälja på CDON Marketplace?

– Vi har arbetat tillsammans med CDON under lång tid och sålt andra produkter hos dem tidigare. De har alltid varit väldigt duktiga på att driva trafik och vi försöker ofta vara med att synas i deras kampanjer. Vi har ett väldigt bra samarbete med CDON och är väldigt nöjda med dem.

Vilka system använder ni idag?

– Vi använder Shopify som e-handelsplattform och tycker det är ett väldigt smidigt system. Det är enkelt att komma igång och man behöver inte vara speciellt duktig på programmering för att få upp sin webshop på ett proffsigt sätt. Shopify har vi integrerat med vår 3PL-partner Postpacs lagersystem.
Vi använder även betalleverantören Mondido men bara för vår egen webshop.

Hur ser era flöden ut?

– Vi använder idag en integration mellan Shopify och alla marknadsplatser vi säljer på vilket gör att order och saldo skickas automatiskt mellan systemen. När vi får in en order på exempelvis CDON så har vi en integration som gör att ordern
skickas direkt till vår webshop som i sin tur skickar vidare informationen till vår 3PL-leverantör Postpac. Samarbetet med Postpac har varit väldigt viktigt för oss när volymerna har ökat snabbt – vi hade inte kunnat hantera större volymökningar om vi inte haft vår 3PL-lösning på plats.

På vilket sätt använder ni integrationer?

– Det är framförallt för att skicka över order och saldo automatiskt och på så vis ta bort manuellt arbete. Vi är ett så pass litet bolag med små resurser och utan integrationer hade det varit svårt för oss att hantera allt manuellt, särskilt när det gäller försäljning på marknadsplatser. Vi växer hela tiden men har inte haft tillräckligt med resurser inom IT för att hantera vår e-handel och därför har Sharespine varit en bra partner.

Bild: Flödesskiss mellan Shopify och olika marknadsplatser för Magicbullet.nu

Vill du integrera din butik till en eller flera marknadsplatser?
Boka ett kostnadsfritt möte med Björn Wenzin.