Bagoholic växer så det knakar & satsar på ny internationell webbutik
Bagoholic.com är tillväxtraketen från Hällevadsholm som på bara några år lyckats skapa en framgångsrik e-handel med väskor. Nu väntar nästa steg i utvecklingen med en ny internationell webbutik och försäljning på Amazon. Vi tog en pratstund med Johan Olausson, grundare av Bagoholic.com som efter 5 år i väskbranschen med mycket vilja och hårt arbete valde att satsa på sitt egna företag som växer så det knakar.

Hur startade Bagoholic?

– Jag började i branschen 2013 efter att ha läst en platsannons där de sökte en säljare för väskor i Norge. Jag hade aldrig tidigare jobbat med varken sälj eller väskor men tog chansen och fick jobbet. Det är helt klart det bästa jag gjort eftersom det gav mig möjligheten att utvecklas och lära mig branschen från grunden. Jag jobbade där i 5 år som fältsäljare, reste Nordnorge runt flera gånger om året, besökte butiker och lärde mig allt om produkterna, vad som säljer och vad kunderna verkligen vill ha. Det gjorde mig sugen på att testa något eget inom retail med väskor och 2017 drog jag därför igång ett hobbyprojekt med en enkel hyrlösning från Textalk. Butiken gick bra redan från start och sedan dess har vi haft en bra tillväxtresa. När vi i slutet av 2018 skalade upp vår B2B-verksamhet anslöt också Eddie Söderblom till bolaget och gick in som delägare och tog samtidigt över det operativa ansvaret för logistik och drift för både vår B2C och B2B-verksamhet.

Varför lyckas ni?

– Vi designar själva och lyssnar på kunderna. Det är viktigt för oss att våra väskor håller över tid, både i kvalitet och design. Priset är också viktigt, inte för dyrt och inte för billigt. Vi lyssnar mycket på butiksägare i Sverige och Norge, tar till oss av deras samlade värdefulla branscherfarenhet och om vad deras slutkunder verkligen vill ha och efterfrågar. Sen försöker vi paketera ihop det för att skapa de bästa möjliga produkterna. Vi har ett nära samarbete med det italienska varumärket Giulia Pieralli där vi designar och tillsammans producerar vår egen kollektion Giulia Pieralli Classic Collection. Vi producerar även kollektioner under vårt eget varumärke “by bhc” där vi nu under våren breddar sortimentet och satsar mer på mode och även kommer med en egen skinnkollektion.

Vilka utmaningar har ni haft som e-handlare?

– När vi startade Bagoholic kom det som en chock hur dyrt och svårt det var att driva trafik till vår sida. Vi började ju helt från scratch och hade väl inte jättekoll på hur man skulle göra men vi insåg ganska snabbt att det inte räckte med att bygga en snygg hemsida och fylla den med produkter. Det var svårt att få lönsamhet med våra annonser på Google och Facebook men så småningom lärde vi oss den hårda vägen genom att hela tiden testa oss fram till vad som funkade för just oss. Med mycket vilja kommer man långt.

Hur jobbar ni med marknadsföring?

– Vi har tidigare köpt in tjänster för marknadsföring men har har gått över till att göra allt inhouse. Det vi jobbat mest med är Facebook Ads och Google Ads. Vi har också börjat med e-postmarknadsföring och vi ser att det blir viktigare att driva försäljning just från e-postmarknadsföring för att bibehålla en lönsam ROAS. Sen har vi även provat influencers, både de med mindre antal följare men även några lite större konton. Vi tycker att just micro influencers passar oss bäst eftersom de genererat mest försäljning och brand awareness för vårt varumärke. Men jämför man influencers med andra kanaler så ser vi egentligen inget större försäljningsvärde. Det är marknadsföring med annonser och e-post som ger oss volym i försäljningen, medans influencers skapar brand awareness och snyggt content. Men både influencers, e-post och annonser är alla en viktig del av marknadsföringsmixen och fyller en funktion på sitt sätt.

Har ni tagit in externt kapital?

– Nej det har vi inte behövt. Vi har hittills växt på bra av egen kraft men ser möjligheter med att ta in kapital. Än så länge är vi kanske för små för att vara på radarn för investerare men vi borde vara ett intressant case. Finns det någon investerare där ute som är intresserad så tar vi gärna en diskussion. Vi står ju inför en större lansering i vår så att få in lite extra muskler hade passat fint.

Vilka säljkanaler använder ni?

– Vår e-handel Bagoholic.com fokuserar just nu bara på den svenska marknaden men vi ska redan i vår lansera en internationell sida. Snart ska vi in på Amazon med delar av vårt sortiment och vi finns även på CDON Marketplace. Bagoholic finns även i Norge där vi enbart säljer B2B till grossistkunder med hjälp av fältsäljare och via säljportalen Portal4Sales.

Varför säljer ni på marknadsplatser?

– Det är ganska nytt för oss och vår snabba tillväxtresa har gjort att vi inte riktigt haft tid att utforska marknadsplatser så mycket. Nu har vi äntligen kommit igång och lagt upp produkter på CDON Marketplace för att driva försäljning och varumärke. Vi vet vad det kostar med annonsering på Facebook och tar man det kontra vad ett snittköp kostar på marknadsplatser är det ungefär detsamma som för e-handeln. Det skadar inte att finnas med i så många kanaler som möjligt eftersom det ger försäljning och kännedom. Vi kopplar dessutom ihop CDON med vårt affärssystem så att försäljningen bokförs automatiskt.

Vilka andra e-handlare har du som förebilder

– Det finns flera e-handlare jag ser upp till och det är framförallt Jarno Vanhatapio på NAKD, Joel Svensson på Partykungen och Pär Svärdson på Apotea. Jag följer dem och inspireras av deras arbete. Speciellt Jarno som jag tycker är e-handelns svar på Zlatan.

Hur har nuvarande Corona-kris påverkat er?

– Det har påverkat oss hårt eftersom efterfrågan på väskor minskat när folk inte reser och jobbar hemifrån. Men ska man se något positivt i det hela så har e-handeln ökat generellt vilket gjort att vi fått nya kunder som annars inte handlar online. Samtidigt har det blivit trängre på Facebook och allt svårare att sälja eftersom det är fler e-handlare som slåss om utrymmet vilket lett till att det blivit dyrare att synas. Vi tror att det finns ett enormt behov av mode och accessoarer och att branschen kommer att få ett rejält uppsving efter coronan. Vi har lärt oss mycket den senaste tiden och är väl förberedda framåt.

Vilka system använder ni för e-handel?

– Vi har Magento 2 som plattform för e-handel och affärssystemet Specter som vi valt att koppla ihop via Sharespine. Specter har vi för att vi tycker lagerdelen i deras system är väldigt bra. Magento valde vi för att det gör oss väl förberedda när vi skalar upp när vi ska ut internationellt och öppna upp Bagoholic på fler marknader. Betalningar görs via Klarna V3 och där ska vi eventuellt komplettera med något annat betalsystem när vi kommer igång med vår utländska butik. Vi använder oss även av Dahlquist E-handelskonsulter i Uddevalla eftersom vi tycker de är väldigt proffsiga och lätta att ha och göra med. De sitter nära oss (Uddevalla) och vi kan ringa och snacka med dem så fort det är något vi undrar över eller behöver hjälp med.

Varför använder ni integrationer?

– Det är för att vi ska kunna hantera våra ordrar snabbt och inte behöva jobba i flera olika system. Tid är pengar och att få information från olika kanaler direkt in i affärssystemet är väldigt bra. Även om vi är ganska små så ser vi tydliga effekter av våra integrationer. Vi sparar mycket tid som vi kan lägga på annat som exempelvis affärsutveckling och bygga vidare på vårt bolag istället för att sitta och hantera ordrar manuellt i olika system. Det är klart att man ska integrera sina system om man kan det.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.